Mój przepis na klasyczną zupę paprykową cieszy się Waszym dużym zainteresowaniem, dlatego pomyślałam, iż przydałaby się troszkę inna wersja, taka bardziej ostra, dobra na chłodne zimowe dni. I taka właśnie jest pikantna zupa z papryki. Dodatek papryki wędzonej zmienił jej smak i aromat powodując, iż powstała całkiem inna zupa.
Spragnionych paprykowych smaków zapraszam do gotowania.
Pikantna zupa paprykowa
Składniki na zupę:
- mieszanka papryk żółtej, czerwonej i zielonej – 300g (ja użyłam mrożonej z zimowych zapasów)
- cebula – 1 duża
- marchewka – 1 szt.
- pietruszka – 1 mała
- masło – 1 łyżka
- por – 10 cm kawałek białej części
- ziemniaki – 5 małych
- papryka w proszku (wędzona słodka – 1/2 łyżeczki, wędzona ostra – 1/2 łyżeczki, zwykła słodka – 11/2 łyżeczki)
- bulion drobiowy lub warzywny – 1,5 – 2l
- passata pomidorowa – 150ml
- do dekoracji: natka pietruszki, surowa słodka papryka pokrojona w kostkę, kwaśna śmietana
Przepis na pikantną zupę paprykową:
1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odłożyć. Pora umyć, pokroić w talarki.
2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, delikatnie zrumienić (rumienić do momentu, aż końce cebuli zbrązowieją). Dodać do garnka marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora oraz paprykę (ja używałam mrożonej, dlatego dodałam ją po podsmażeniu warzyw – mrożona papryka puściłaby za dużo wody), całość zamieszać i smażyć przez 3-4 minuty.
3. Dodać przyprawy, wlać bulion oraz passatę. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut (aż warzywa będą miękkie). Doprawić do smaku solą.
4. Podawać z natką pietruszki, świeżą papryką oraz kleksem śmietany.
A tutaj klasyczna zupa paprykowa –> przepis
I jeszcze kilka innych przepisów na zupy z papryką –> Zupa gulaszowa z papryką oraz Krem z pieczonej dyni, papryki i czosnku
Smakowało? Zapraszam do komentowania 🙂