Sezon letni ledwo za nami (choć patrząc za okno to można odnieść wrażenie, że to już jesień w pełni), a ja proponuję zupę letnią, soczystą i kolorową – zupę szpinakową. W sezonie polecam świeży szpinak kupowany na straganach, ale skoro sezon już za nami trzeba zadowolić się tym co mamy. Obecnie można kupić tzw. szpinak baby (głównie w marketach) lub skorzystać z mrożonego (liście lub też szatkowany).
Nie będzie to krem, raczej zupa, tym razem z kluseczkami, ale może być również z grzankami. Mój stary przepis troszkę zmodyfikowałam – mam nadzieję, że Wam posmakuje, a dzisiejsza zupa zainspirowana została dwoma przepisami (jak zwykle źródła pod przepisem). A teraz czas do garów i mieszania 🙂
P.S. Odwiedziłam wczoraj pobliski targ i spieszę donieść, iż szpinak wciąż jest dostępny. Oczywiście wiązki już nie są tak grube jak latem, więc trzeba kupić przynajmniej dwie na zupę. Więc teraz tym bardziej zapraszam na stragany i do garów 🙂
Składniki:
- szpinak – najlepiej świeży, ale z braku laku może być mrożony -300g
- czosnek – 1 ząbek
- cebula – średnia
- serek śmietankowy – 50g – np. taki
- ser feta – 65g
- mleko – 200ml
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- bulion mięso-warzywny lub drobiowy – 1,5l
- sól, pieprz
- kluseczki: jajko oraz 2 czubate łyżki mąki
- do dekoracji: podprażony na suchej patelni słonecznik
Przepis na zupę szpinakową:
-
1. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i odłożyć. Czosnek obrać z łupinki. Cebulę obrać i poszatkować.
2. Bulion zagotować w dużym garnku. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić.
3. Następnie partiami wkładać szpinak i smażyć, aż do zwiędnięcia. Do szpinaku dodać czosnek, zamieszać i chwilę podsmażyć wraz z ostatnią partią szpinaku.
4. Przełożyć szpinak do gotującego się bulionu, dolać mleko. Zagotować i zostawić na ogniu przez 10-12 minut.
5. Czekając na ugotowanie się zupy, rozbełtać w garnuszku jajko ze szczyptą soli. Następnie powolutku przy pomocy rózgi cały czas mieszając przesiewać do garnuszka mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki – powinno cienkim, wolnym strumykiem opadać z rózgi do garnuszka. W garnku zagotować wodę i na gotujący się wrzątek wlewać cienkim strumieniem ciasto. Chwilkę (naprawdę krótką) pogotować i wyciągnąć kluseczki łyżką cedzakową.
6. Gdy zupa jest gotowa, wyłączyć gaz, zdjąć ją z pieca i dokładając serek śmietankowy oraz fetę zmiksować całość na gładko. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Podawać z kluseczkami oraz słonecznikiem.
Smacznego!
Źródła przepisu: połączenie dwóch http://www.codogara.pl/9921/zupa-szpinakowa/ oraz http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/szpinakowa/przepis.html i co nieco ode mnie 🙂